Witamina A – bez niej wiele ważnych procesów w ludzkim organizmie byłoby niemożliwych. Witamina ta zapewnia wsparcie prawidłowego widzenia, a także układu odpornościowego. Co więcej, zapobiega ona wielu groźnym chorobom. Czym jest więc witamina A, gdzie występuje oraz czy warto ją suplementować?
Pod nazwą „witamina A” kryje się de facto kilka związków chemicznych, które należą do grupy karotenoidów. Są to m.in. retinol i beta-karoten. Ze względu na przeważające znaczenie retinolu, potocznie jest on stosowany zamiennie z nazwą „witamina A”.
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, razem z witaminami D, E i K (ADEK).
Witamina A jest absolutnie niezbędna do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Co zatem robi witamina A?
Jeśli zależy ci na lepszym, sokolim wręcz wzroku, to zdecydowanie powinieneś sięgnąć po produkty z witaminą A. Witamina ta znacznie poprawi jakość twojego widzenia.
Retinol wspomoże także twój organizm w zapobieganiu (lub spowalnianiu rozwoju) raka piersi, płuc, prostaty i jelita grubego. Nowotwór to podstępna choroba, która jest nieprzewidywalna w skutkach, dlatego tak ważna jest profilaktyka i zdrowy tryb życia.
Witamina A to także niezawodna pomoc układu immunologicznego. Pomaga ona w zwalczaniu wirusów i bakterii, zapobiega zakażeniom, wpływa na szybsze gojenie ran, a także pobudza szpik kostny do produkowania erytrocytów.
Czemu zapobiega witamina A? Przede wszystkim wielu infekcjom wirusowym i bakteryjnym, o których na co dzień nawet nie myślimy.
Zachowanie prawidłowej ilości retinolu w organizmie równa się także świetnemu stanu skóry, włosów i paznokci. Jeśli zauważyłeś u siebie kruchość i łamliwość paznokci lub włosów, a skóra wydaje się niezdrowa, to może oznaczać niedobór witaminy A.
Witamina A występuje naturalnie w różnych produktach. Gdzie jest jej najwięcej? Cennymi źródłami witaminy A są: masło, jaja, nabiał, wątroba i podroby zwierzęce, niektóre tłuste ryby, bataty, rzeżucha, jarmuż, szpinak, dynia, a także propolis. W jakich owocach i warzywach znajdują się pożądane karetonoidy? Świetnym ich źródłem są warzywa- marchew, pomidory, czerwona papryka, oraz owoce- wiśnie, brzoskwinie, śliwki, a także morele.
Dostępnych jest wiele naturalnych źródeł witaminy A, czy warto więc ją osobno brać, jako suplement?
Zalecane dzienne spożycie różni się w zależności od płci, wieku, a także stanu fizjologicznego. Dla kobiet wynosi ono 700 μg, zaś dla mężczyzn 900 μg. U osób cierpiących na różnego rodzaju infekcje, stres, czy choroby układu pokarmowego, zapotrzebowanie to adekwatnie wzrasta.
Zwiększone zapotrzebowanie na retinol sprawia, że nawet dobrze zbilansowana dieta może okazać się niewystarczająca. Warto wtedy sięgnąć po suplementy z witaminą A, które wesprą organizm w zdobyciu jej wystarczającej ilości. Jeśli twoja dieta jest uboga w tłuszcz, to również powinieneś pomyśleć o zażywaniu witaminy A w tabletkach, kapsułkach i innych dostępnych formach. Każdą suplementację należy wcześniej skonsultować z lekarzem.
W naszym sklepie oferujemy naturalną witaminę A w postaci kropel, tabletek i kapsułek miękkich. Różne warianty suplementów na pewno spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Dla kompleksowego wsparcia zdrowia oraz urody sprawdź także suplementy z witaminą E, dostępne również w jednym preparacie z witaminą A. Oszczędzasz czas i pieniądze!