od
do

Maślan sodu /Kwas masłowy(naprawa jelit,jelito drażliwe,poprawa układu pokarmowego,stany zapalne jelit)

Kwas masłowy, inaczej nazywany maślanem, to składnik diety zaliczany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acid).

Maślan sodu znalazł zastosowanie w leczeniu m.in.:

  • zaburzeń czynności jelit,
  • chorób zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, takich jak nieswoiste choroby zapalne jelit, biegunki różnego pochodzenia, wzdęcia, przewlekłe zaparcia,
  • zaburzeń flory jelitowej, 
  • niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym,
  • stanów zapalnych jelit po radioterapii,
  • owrzodzeń żołądka,
  • zakażeń jelit i zaburzeń ze strony układu pokarmowego.
  • niedowagi jako dodatkowe wsparcie poprzez odżywienie komórek jelita a co za tym idzie lepsze przyswajanie wartości odżywczych dla naszego organizmu

Kwas masłowy jest produkowany przez nasz organizm na zasadzie fermentacji bakteryjnej.Produkowany jest w jelicie grubym (okrężnicy).

 

Udział w fermentacji biorą takie bakterie jak: 

  • Clostridium spp.
  • Eubacterium spp.
  • Fusobacterium spp.
  • Butyrivibrio spp.
  • Megasphaera elsdenii
  • Mitsuokella multiacida
  • Roseburia intestinalis
  • Faecalibacterium prausnitzii
  • Eubacterium hallii 

Do produkcji kwasu masłowego w ustroju człowieka może przyczyniać się głównie spożywanie skrobi opornej i w mniejszym stopniu prawdopodobnie innych węglowodanów niestrawnych.

Maślan sodu występuje naturalnie w niektórych produktach żywnościowych np:

  • Sery twarde
  • Masło
  • Ogórki kiszone
  • Kapusta kiszona
  • Jogurty naturalne
  • Mleko

Ilości kwasu masłowego znajdujące się w tych produktach są zbyt niskie, aby wywołać korzystne działanie prozdrowotne.

Dlatego zalecane jest przyjmowanie maślanu w postaci suplementu diety np :Aliness maślan sodu lub inny suplement diety.

W przypadku preparatów doustnych warto wybierać te, które zawierają kwas masłowy/maślan sodu przygotowany w technologii mikrootoczkowania, w osłonce lipidowej (mikrogranulek). Pozwala to na dotarcie kwasu masłowego do właściwego miejsca w przewodzie pokarmowym (jelita cienkiego i jelita grubego). W przeciwnym razie kwas masłowy może zostać wykorzystany w górnym odcinku przewodu pokarmowego i w związku tym nie przynosi zamierzonych korzyści zdrowotnych.

Dawkowanie maślanu sodu:

Zaleca się spożywanie maślanu sodu w ilości ok. 300 mg/dzień.

W niektórych przypadkach, przy zaostrzeniu niektórych objawów chorobowych, dawka ta może być wyższa i wynosić nawet 900-1500 mg/dzień. Jednakże decyzję o przyjmowaniu wysokich dawek kwasu masłowego/maślanu sodu musi podjąć lekarz.

Zaleca się przyjmowanie maślanu sodu po posiłku. 

Stosowanie preparatów z maślanem sodu powinno trwać co najmniej 3 miesiące.

Decyzję o stosowaniu kwasu masłowego/maślanu sodu w trakcie ciąży i karmienia piersią powinien podjąć lekarz.

Skutki uboczne:

Kwas masłowy charakteryzuje się bardzo niską toksycznością i nie zaobserwowano działania niepożądanego, w tym również nie odnotowano żadnych skutków jego przedawkowania.

 

 

 

Aktualności
0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu