Kwas masłowy, inaczej nazywany maślanem, to składnik diety zaliczany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acid).
Maślan sodu znalazł zastosowanie w leczeniu m.in.:
- zaburzeń czynności jelit,
- chorób zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, takich jak nieswoiste choroby zapalne jelit, biegunki różnego pochodzenia, wzdęcia, przewlekłe zaparcia,
- zaburzeń flory jelitowej,
- niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym,
- stanów zapalnych jelit po radioterapii,
- owrzodzeń żołądka,
- zakażeń jelit i zaburzeń ze strony układu pokarmowego.
- niedowagi jako dodatkowe wsparcie poprzez odżywienie komórek jelita a co za tym idzie lepsze przyswajanie wartości odżywczych dla naszego organizmu
Kwas masłowy jest produkowany przez nasz organizm na zasadzie fermentacji bakteryjnej.Produkowany jest w jelicie grubym (okrężnicy).
Udział w fermentacji biorą takie bakterie jak:
- Clostridium spp.
- Eubacterium spp.
- Fusobacterium spp.
- Butyrivibrio spp.
- Megasphaera elsdenii
- Mitsuokella multiacida
- Roseburia intestinalis
- Faecalibacterium prausnitzii
- Eubacterium hallii
Do produkcji kwasu masłowego w ustroju człowieka może przyczyniać się głównie spożywanie skrobi opornej i w mniejszym stopniu prawdopodobnie innych węglowodanów niestrawnych.
Maślan sodu występuje naturalnie w niektórych produktach żywnościowych np:
- Sery twarde
- Masło
- Ogórki kiszone
- Kapusta kiszona
- Jogurty naturalne
- Mleko
Ilości kwasu masłowego znajdujące się w tych produktach są zbyt niskie, aby wywołać korzystne działanie prozdrowotne.
Dlatego zalecane jest przyjmowanie maślanu w postaci suplementu diety np :Aliness maślan sodu lub inny suplement diety.
W przypadku preparatów doustnych warto wybierać te, które zawierają kwas masłowy/maślan sodu przygotowany w technologii mikrootoczkowania, w osłonce lipidowej (mikrogranulek). Pozwala to na dotarcie kwasu masłowego do właściwego miejsca w przewodzie pokarmowym (jelita cienkiego i jelita grubego). W przeciwnym razie kwas masłowy może zostać wykorzystany w górnym odcinku przewodu pokarmowego i w związku tym nie przynosi zamierzonych korzyści zdrowotnych.
Dawkowanie maślanu sodu:
Zaleca się spożywanie maślanu sodu w ilości ok. 300 mg/dzień.
W niektórych przypadkach, przy zaostrzeniu niektórych objawów chorobowych, dawka ta może być wyższa i wynosić nawet 900-1500 mg/dzień. Jednakże decyzję o przyjmowaniu wysokich dawek kwasu masłowego/maślanu sodu musi podjąć lekarz.
Zaleca się przyjmowanie maślanu sodu po posiłku.
Stosowanie preparatów z maślanem sodu powinno trwać co najmniej 3 miesiące.
Decyzję o stosowaniu kwasu masłowego/maślanu sodu w trakcie ciąży i karmienia piersią powinien podjąć lekarz.
Skutki uboczne:
Kwas masłowy charakteryzuje się bardzo niską toksycznością i nie zaobserwowano działania niepożądanego, w tym również nie odnotowano żadnych skutków jego przedawkowania.